Vánoční Vídeň 2013

13. prosince 2013

10. prosince prožili žáci druhého stupně netradičně. Navštívili adventní Vídeň s tradičními trhy a vydali se po stopách historie města, které má k dějinám naší země velmi blízko.
V hodinách dějepisu znovu společně procházíme místa, ze kterých na nás dýchá stará dobrá monarchie. Společně jsme nasáli atmosféru Ringstraβe – okružní třídy kolem Vnitřního města, která se vytvářela postupně po odstranění hradeb bránících dalšímu rozvoji Vídně. Nyní již žáci budou vědět, že katedrála je pojmenována podle biskupova trůnu (řecky kathedra ). Sami vstoupili do obrovských prostor Stephansdom a zopakovali si, jaké jsou hlavní znaky gotického slohu. Poznali také blíže objekty, která jsou součástí Hofburgu – zimního sídla Habsburků ve Vídni. Povinností každého člena vládnoucího rodu bylo přistavět část sídla. A tak se bylo na co dívat! Nyní již také víme, co je Španělská jezdecká škola a jak vypadá plemeno koní zvané lipicáni.
A až budou televizní stanice celého světa vysílat přenos z Plesu v opeře, tak si žáci vzpomenou, že to je ta krásná budova postavená ve stylu novorenesance, jejíž architekti ve své době nebyli právě s nadšením přijímáni.
Poznávání historie města jsme samozřejmě spojili s návštěvou tradičních vánočních trhů a seznámili jsme se i s některými odlišnými tradicemi a výrobky.
V podvečer jsme prohlídku Vídně ukončili v Schönbrunnu. Teď už nás nikdo nenachytá. Víme, že je to letní sídlo Habsburků postavené po vzoru Versailles. A že i tam měly adventní trhy překrásnou atmosféru umocněnou večerním osvětlením.
Vánočně jsme dobře naladěni a už jen přežít těch několik dnů do začátku vánočních prázdnin! Fotky zde

Zapsala: Mgr.Eva Bernátková
Přehled starších článků | Autor: Mgr. Eva Bernátková | Počet přečtení: 1019x


Partneři naší školy


 

Další informace

Partneři naší základní školy Gen. Píky

Přepnout na mobilní verzi

Kontakt

Základní škola Ostrava
Gen. Piky 13A
příspěvková organizace
Ostrava, 702 00

IČ:     709 339 28
DIČ : CZ 709 339 28
IZO:   102 508 119
Tel.:   596 612 102
Fax:   596 637 257
ID datové schránky: 6vqmqrp

sekretariat@zsgepiky.cz
www.zsgepiky.cz
 

Další informace