- Úvod
- Navštívili jsme Plzeňský Prazdroj
Navštívili jsme Plzeňský Prazdroj
10. března 2014
Do nejznámějšího pivovaru v České republice zavítali žáci se svými pedagogy. Zajímalo nás nejen to, jak a z čeho se vaří pivo, ale také jaké se dnes používá technologie a materiály. Od paní průvodkyně jsme se dověděli, že Plzeňský Prazdroj založili a postavili společnými silami právováreční měšťané města Plzně v roce 1842. V tehdejším Měšťanském pivovaru Plzni byla uvařena první várka spodně kvašeného ležáku, který následně dobyl celý svět pod jménem Pilsner Urquell, a který dal název celému jednomu druhu piv – Pils. Plzeňský Prazdroj je významným výrobcem a exportérem českého piva, které vaří ve čtyřech pivovarech, v Plzeňském Prazdroji a Gambrinusu v Plzni, v Radegastu v Nošovicích a pivovaru Velké Popovice ve středních Čechách. Plzeňský Prazdroj vyváží pivo do více než padesáti zemí po celém světě.
Sládkové Plzeňského Prazdroje vaří tradiční česká piva Pilsner Urquell, Gambrinus, Radegast, Velkopopovický Kozel a do portfolia patří také Primus a Klasik.
V Prazdroji jsme navštívili současnou i historickou varnu piva Pilsner Urquell, stáčírnu lahví, ve které se naplní až neskutečných 120 000 lahví za hodinu. V expozici surovin jsme viděli, z čeho se vlastně pivo vyrábí. Součástí expozice byl i film, na kterém jsme měli možnost názorně vidět celý postup. Velkým zážitkem byla návštěva pivovarského podzemí. Viděli jsme místo, kam se skladoval led v dobách, kdy ještě nebylo takové chlazení, jako dnes. Pro návštěvy a exkurze zde pivo zraje v dřevěných sudech tak, jak tomu bylo v minulosti. Dřevěné sudy se musí jednou za určité období speciálně dovezenou pryskyřicí nebo – li smůlou pořádně „ vysmolit“, aby se v nich pivo nezkazilo. Malým otvorem do sudu vlezl jeden z drobnějších zaměstnanců pivovaru, aby sud pořádně ošetřil. O tom, že to není vůbec jednoduché, se mohli přesvědčit i někteří žáci, kteří do sudu vlezli. Ne všem se to ale podařilo.
Po skončení exkurze jsme navštívili bývalou spilku, která se v roce 1992 rekonstruovala na moderní restauraci Na Spilce, s více než 550 místy. Po výborném obědě jsme vydali na cestu do Ostravy.
Fotky z této zajímavé exkurze si můžete prohlédnout
zde.